vinyasa jóga

Vinyasa jóga je tak trochu fenomén posledných rokov, jógového boomu. Napriek tomu, že jóga je predsa len jedna, rozvrhy mnohých jógových štúdií vyzerajú ako slovník cudzích slov. Síce je v každom názve jóga, ale inak kto sa v tom má vyznať? Tak teda vinyasa.

Doslovne by sme mohli slovo vinyasa preložiť ako "umiestniť špeciálnym spôsobom".


Vi= spôsob, Nyasa=umiestniť


Iný výklad rozdeľuje slovo na Vin=metóda a 

Yasa=akcia


V oboch prípadoch teda slovo vinyasa môžeme chápať ako špecifický sled pohybov či pozícií. Synonymum vinyasy je "flow"či plynutie. Náš dych plynie v rytme nášho pohybu, každá pozícia je prepojená s nádychom a výdychom. Vinyasa tiež znamená prepojenie pozíce dosky - Kumbhakasana, následným klikom - Chaturanga Dandasana, hore pozerajúcim psom - Urdhva Mukha Svanasana a dole pozerajúcim psom - Adho Mukha Svanasana. Táto mini sekvencia nás sprevádza počas celej lekcie. To je však jediná istotka tohto jógového štýlu. Na rozdiel od napríklad Ashtanga jógy (kde síce môžeme nájsť pôvod vinyasyň, ktorá má pevne predpísaný sled pozícií a zväčša sa praktikuje mysore štýlom a teda každý účastník hodiny praktikuje sekvenciu svojim tempom, na svojej úrovni za asistencie učiteľa, hodina vinyasy je každý raz iná. Čo inštruktor, to vinyasa. Z vlastnej skúsenosti či už ako študenta, ale aj inštruktora to môžem potvrdiť. Hodina vinyasy odzrkadľuje momentálne rozpoloženie inštruktora, jeho náladu, pocity, inšpirácie, lekcie nikdy nie sú rovnaké. Nenechajte sa vyviesť z miery keď po prvej hodine navštívite hodinu druhú, a bude úplne iná. 

Vinyasa je tiež hravosť. Napriek tomu, že základ lekcie tvorí pozdrav slnku a jeho variácie, nuda z opakovania nehrozí. Každý flow je iný, tam letí ruka, tam zas noha, tu preskočíme a nezabúdaj na dych! Nie, nechcem vás strašiť tempom, ale pravdou je, že vinyasa je dynamická. Prvé lekcie možno budú náročnejšie, keď sa však dostatočne uvoľníte, započúvate do hlasu inštrukora, vrátite späť k svojmu dychu, všetko do seba zapadne a dostane zmysel. Vinyasa je tanec na vlne dychu, lekciu môže tvoriť jedna dlhá zostava, ktorá sa počas hodiny rozvíja, ale tiež kratšie zostavy, ktoré sú navzájom prepojené. 

Asány na seba nadväzujú v závislosti na dýchaní. Celou lekciou nás vedie dych ujjayi - dych víťazov, ktorý sa počuteľne nesie celým priestorom, znie ako šum mora, ale predovšetkým rozprúdi energiou v tele. Ujjayi je technika dychu, prostredníctvom ktorej celú pozornosť vedieme k jednému bodu - dychu. Jedná sa o hlboký nádych a výdych, dýchame len nosom, pričom ako keby se vyslovovali slabiku só s nádychom a há s výdychom cez zavreté ústa a snažili sa ju vtesnať do úzkej štrbinky v zadnej časti hrdla. Nikto učený z neba nespadol,  a táto technika vyžaduje určitú prax, ale tréningom a koncentrovaním pozornosti na svoj dych to postupne zvládnete. Preto sa inštruktor mnohokrát počas hodiny opakuje a pripomína význam dychu, ktorý počas vinyasy vnímame ozaj intenzívne. Jóga nie je len o asánach, preto je dôležié vedieť, kedy prestať. Ak je dych plytký, nerytmitcký či zrýchlený je treba zjemniť a spomaliť, aby aj naša myseľ nebola chaotická. Až keď je naša myseľ kľudná a dych rytmický, je vhodné pokračovať s náročnejšími pozíciami.

V momente, keď prepojíme dych s pohybom, naša myseľ sa odpútava od akýchkoľvek vonkajších rozptýlení. Kam ide náš dych, smeruje aj naša myseľ, prehlbuje sa koncentrácia  v jednotlivých pozíciach. Tvoríme jednotu tela, mysle a duše, meditujeme v pohybe. Pri vinyasa jóge sa učíme uvedomovať si svoj dych, prebúdzame zmysly, svaly sa stanú nie len pružnejšie, ale aj silnejšie. Dynamikejšie tempo hodiny zahreje telo a rozprúdi v ňom teplo, čim dochádza k lepšiemu vylučovaniu toxínov z tela a zároveň rozprúdi metabolizmus, zlepšuje imunitu a celkovo posilňuje organizmus. Má pozitívny vplyv na stres či napätie, takže okrem prečistenia organizmu prečistíme aj hlavu a navyše sa dobijeme novou dávkou energie :)


Komentáre

Obľúbené príspevky