Jóga a flexibilita

K praxi jógy nás dovedú rôzne cesty. Niekto hľadá uvoľnenie boľavej chrbtice, niekto chce vypnúť hlavu po celom dni v práci, odreagovať sa, rozhýbať celé telo alebo si zamakať, spevniť stred tela, ponaťahovať svaly a zvýšiť flexibilitu. Keď sa povie jóga mnohým z nás sa v mysli premietne obraz flexibilného jogína či jogínky v krkolomnej pozícií vyžadujúcej istú dávku ohybnosti ( zvyčajne s pokojným vyrovnaným výrazom v tvári). Tak nejak som si predstavovala samu seba pár rokov dozadu, keď som sa snažila preložiť si pravú novu na ľavý bok a dostať sa do lotosového sedu. I keď preložiť je slabé slovo, ja som si tam tú nohu doslova rvala….
Dnešná doba od nás vyžaduje maximálne výsledky. 100% už nie je hranica, a všetko pod nie je dostatočne dobré. Ak by sme sa náhodou pozabudli na obyčajnom priemere, ono sa vždy nájde spôsob, ako sa nám naše ego pripomenie.... že je možné spraviť viac. Jóga by mala byť protipólom tejto doby tak zameranej na top výkony a plnenie mnohokrát nereálnych plánov či cieľov. Naučiť nás, ako spomaliť, prijať veci také ako sú a žiť v prítomnom okamihu. O to viac som bola prekvapená, že práve jóga ma dostala do tejto naháňačky za dokonalou pozíciou alebo inak povedané súboja so svojim telom. Ako je to možné?


Jednoducho... vrátim sa späť k môjmu vytúženému lotosovému sedu. Vždy som po očku sledovala a závidela iným jogínom ako pekne vedia sedieť, a lotosový sed v ich podaní vyzerá ako tá najprirodzenejšie vec na svete, pričom ja ledva sedím v tureckom sede a v pozícií motýľa sa kolená dotýkajú skoro mojich uší. Pri písaní týchto slov sa teraz usmievam, ale zrejme som vtedy naozaj verila, že dobrý jogín sa pozná podľa sedu J Vyskúšala som snáď všetky asány zamerané na otváranie bokov, a prípravné „tutoriály“ ako sa dostať do vytúženej pozície. Lotos už síce zvládnem, ale asi tak po hodine praxe, keď je moje telo poriadne zahriate a teda posedím si v ňom desať sekúnd, počas ktorých trpím a mám pocit, že nohy mi odpadnú.
Netlač rieku, tečie sama
(čínske príslovie)

Zažívate niečo podobné vo svojej praxi, alebo mávate občas pocit, že s telom len bojujete a čím viac sa snažíte, tým menej to ide? Možno to bude znieť prekvapivo, ale nemusí byť za tým nedostatočný tréning či snaha, ale naše kosti. Ako zistiť, kde sú naše hranice, pokiaľ sa vieme a dokážeme ohýbať, a kde je naša stopka?

Tak ako žiaden človek na tejto planéte nemá rovnaké odtlačky prstov ako sú tie vaše, tak aj vaša kostra je jedinečná. A vôbec nemusí vyzerať ako model kostlivca z hodín anatómie. Ten je totiž vzor, niečo ako priemer kostier celej planéty. Okrem toho, že každé telo je iné, ešte aj polovice z neho sa odlišujú. Môžete to vidieť pri cvikoch, ktoré robíte na jednotlivé strany, niekedy na jednu stranu idú lepšie, než na tú druhú. Každé telo má inú flexibilitu a iný rozsah kĺbov. Preto neexistuje dokonalá asána. Nie je to tá na obrázku v knihe, ani to nie je tá, ktorá ma tisíce likeov na Instagrame. Dokonalá asána je tá vaša.

Na obrázku nižšie vidíte prevedenie pozície štvorca - agnistambhasana. Nemusíte byť pokročilí v jóge, aby ste správne tipli, ktorá verzia je tá “knižná”. Jedná sa o pozíciu, kde skrčíme jednu nohu, akoby sme si chceli sadnúť do tureckého sedu, ale chodidlo spodnej nohy nepriťahujeme k telu. Druhú nohu zložíme tak, aby koleno vrchnej nohy dosadlo na chodidlo nohy spodnej a chodidlo vrchnej nohy položíme na spodné koleno. Prevedenie vpravo je môj štvorec. Pokus poskladať sa doň prišiel po hodine intenzívnej praxe, keď bolo moje telo zahriate a uvoľnené. Napriek tomu sa výsledná verzia len veľmi málo podobá tej vedľa. A viete čo? Je to úplne normálne! Moje telo mi jednoducho naznačuje, že postavenie mojich bedrových kĺbov je iné ako u susedky na vedľajšej fotke. Ich pohyblivosť či otvorenosť nie je stvorená na pozíciu štvorca, motýľa či lotosu. Prestala som s týmito pozíciami bojovať, až keď som porozumela svojmu telu a dvom základným slovám...



Aby sme svoje telo a jeho hranice v jógovej praxi pochopili, je dôležité porozumieť významu dvoch výrazov – natiahnutie a kompresia. Poznať rozdiel medzi nimi a vedomie, kedy je príčinou stopky v niektorých pozíciách natiahnutie a kedy kompresia, vám zmení pohľad na vašu prax jógy.

ŤAH – alebo natiahnutie. Nastáva pri stimulácií svalov a môžeme ho cítiť v rôznych svalových skupinách,  ale tiež vo fasciách či väzoch. Medzi najrozšírenejší ťah patrí ten v hamstringoch – keď sú skrátené či stuhnuté riadne to pocítime v akomkoľvek predklone v stoji či v sede s vyrovnanými nohami. Na hodine jógy sa tento ťah objaví napríklad v pozícií kliešťov (Paschimottanasána).  S natiahnutím sa dá pracovať, postupne ho uvoľňovať či predlžovať. Ak sa budeme k nášmu telu správať láskavo, budeme trpezliví, môžeme postupne dosahovať uvoľnenie ťahu a tak posúvať hranice našej flexibility krok za krokom.
Ťah sa najčastejšie objaví, keď s jógou začíname, ale stačí aj keď si dáme pártýždňovú pauzu počas Vianoc. Pri pravidelnom cvičení a práci s natiahnutím spozorujeme, že ťah postupne ustupuje a v pozíciách sme flexibilnejší. Po čase ale narazíme na bod, z ktorého sa nepohneme ďalej – narazíme na kompresiu.

KOMPRESIA – alebo tlak. V momente, keď narazíme na bod kompresie sme dospeli do bodu ,ktorý zostáva nemenný. Znamená to, že určitá časť tela narazila na inú časť tela a akýkoľvek ďalší pohyb týmto smerom nie je možný. Všeobecne môžeme rozlišovať 3 druhy kompresie – jemná kompresia, kedy sa stretne mäkké tkanivo s iným mäkkým tkanivom,  medium kompresia kedy sa stretne mäkké tkanivo s kosťou a tvrdá kompresia, kedy kosť narazí na kosť. Akokoľvek sa budeme snažiť túto hranicu posunúť, nepodarí sa nám to, kostrový systém nášho tela nám dáva jasnú stopku. Táto hranica je pre každého individuálna tak, ako sú rozdielne naše telá, každý máme inak veľké či tvarované kosti. Násilná snaha o posunutie hranice kompresie môže vyústiť v zranenia, a ani roky praxe túto hranicu neposunú. Pre mnoho ľudí môže byť frustrujúce, že napriek dlhoročnej praxi jógy nemôžu dosiahnuť určité pozície nech sa akokoľvek snažia, lebo si neuvedomujú, že je to ich vlastné telo, ich kostra, ktorá ich nepustí ďalej. A tu prichádza ďalší stupeň jógy – prijatie situácie takej, ako je, a prijatie vlastného tela aj s jeho obmedzeniami.

Je dôležité poznať svoje telo a akceptovať jeho hranice. V prvom rade, aby sme sa vyhli zbytočným zraneniam, ktoré môžu neúmerným tlakom a snahou ísť za ne vzniknúť. Okrem toho nám tieto hranice pomôžu naučiť sa citlivejšie počúvať svoje telo, pracovať s ním a pochopiť, kedy sa treba zastaviť a prijať veci ako sú. Môže nás to posunúť v praxi, rozvíjať asánu iným spôsobom tak, aby bola pre nás prijateľná, alebo ju z praxe úplne vynechať a nájsť inú, ktorá nášmu telu viac vyhovuje. Predsa len jóga nekončí dosiahnutím limitu v asáne, tam práve len začína...

Jóga nie je o zlepšení samého seba, je o prijatí samého seba.
(Gurmukh Kar Khalsa )
Namaste♡
Kika

Komentáre

Obľúbené príspevky