Prečo začať s jógou...

Jóga je IN.
Napriek tomu, že tu je už “pár stovák” rokov, takej popularite ako v súčasnosti sa ešte netešila... Možno je to len môj skreslený pohľad, keďže tvorí neoddeliteľnú súčasť môjho života a všetko podstatné sa okolo nej točí, začína či končí. V každom prípade stále viac ľudí hľadá útek pred rýchlym životným tempom, spôsob ako vypnúť, zrelaxovať sa, prestať aspoň na chvílu myslieť na prácu, každodenné povinnosti, problémy. Alebo z fyzickej stránky, zlepšiť si kondíciu, nabrať silu, spevniť svalstvo, zlepšiť zdravotný stav, uľaviť boľavej chrbtici. Dôvodov je veľa.

“Človek je tak mladý, aká ohybná je jeho chrbtica”

Možno už ste sa rozhodli jógu skúsiť, ale netušíte ako a kde začať. Pri predstave jógovej hodiny sa cítite neisto či smiešne. Veď všetky tie pohyby, dýchania, chodia tam len samé ženy (v prípade opačného pohlavia J ....a takto by sa dalo pokračovať. Jóga na prvý pohľad môže vyzerať fyzicky náročne, v niektorých prípadoch hodná cirkusovej akrobacie. Alebo je pohľad na ňu opačný a vzbudzuje dojem relaxačného či meditačného cvičenia vyhľadávaného spirituálne založenými osobami. Kde je teda pravda? Toto celé je len vonkajší obal, obraz, ktorý vnímame zvonku, ako pozorovatelia, čo to sme pochytili z internetu, sociálnych sietí, televízie, z rozprávania známych a podobne. Aká však jóga v skutočnosti je?
Vaša. Jóga je tu pre vás. Jóga je o vás. Je to cesta, ako porozumieť svojmu telu, mysli, bytiu. Nádych – Výdych. Dokážete to? Tak v tom prípade dokážete praktikovať jogu. Je to len vo vašich rukách. Jóga vám môže pomôcť uvoľniť napätie či v tele – fyzické, ale aj na duši - psychické. Možno si teraz myslíte, že vás rozhodne nič netrápi a teda jóga pre vás zmysel nemá. Zastavte a zamyslite sa na chvíľu. Trápenie nemusí byť dráma, ale každý z nás s niečim bojuje. Pre niekoho to môže byť nedostatok spánku, energie, problémy v práci, medziľudských vzťahoch či rodine, nespokojnosť so sebou samým, svojim výzorom, veľké brucho, malý hrudník, riedke vlasy,  zdravotné problémy.... Každý má svoje obavy a tajomstvá, ktoré pred svetom tajíme. A je to úplne v poriadku!
Netvrdím, že jóga zázračným spôsobom vyrieši všetko za vás. Prostredníctvom jógy môžete svoj život zlepšiť, odpútať sa od svojich starostí, uvoľniť pocity, a na chvíľu sa venovať sebe. Jóga je aj meditácia v pohybe, sústredíte sa na svoj dych a upriamujete všetku pozornosť na to najdôležitejšie – na vás. Veľa ľudí mi hovorí, ako sa po hodine cítia nabití energiou, ale zároveň sú pokojní a kľudní, ako keby ich myseľ prešla upratovaním a myšlienky sa usporiadali. Aj takéto účinky môže mať joga ak sa jej pravidelne venujeme:

-          Redukuje stres
-          Uvoľňuje dýchanie
-          Zvyšuje flexibilitu a silu
-          Pomáha tvarovať postavu
-          Dodáva energiu
-          Zvyšuje sebavedomie
-          Zlepšuje koncentráciu
-          Prináša pocit radosti a vnútorného pokoja


Jóga nezlepší len vaše zdravie, ale aj kvalitu vášho života. Výsledky sa neobjavia po prvom cvičení... Bez trpezlivosti, pokory a pravidelnosti to nejde. Keď však vytrváte, čoskoro uvidíte prvé výsledky. Možno to bude kilečko menej na váhe, spevnenia brucha, držanie tela, alebo sa proste budete cítiť lepšie a budete pozitívne naladení. Výsledky sa dostavia určite, zostáva len jediné = začať.
Na jogu je vždy ten správny čas. Ak ste úplní začiatočníci a stále váhate, možno vám pomôže môj ďalší článok venovaný práve vám.
Namaste ♡ 
Kika 

Komentáre

Obľúbené príspevky